Heet, heter, heetst…

Woensdag 24 juli was de dag die aan het 75 jaar oude hitte-record een einde bracht. Op tal van plekken werd het warmer dan het oude record van 38.6 graden. Eindhoven won de strijd met liefst 39.3°C. Het nieuwe record houdt mogelijk nog geen 24 uur stand!

39.3 graden op de thermometer in Eindhoven gisteren

Nederland gaat deze week gebukt onder de ergste hitte ooit gemeten. Ook in de buurlanden zijn afgelopen 24 uur nieuwe records behaald. In België werd het 39.9 graden en in Duitsland zelfs 40.5 graden.

Dergelijke temperaturen zijn zeldzaam en komen minder dan eens per 100 jaar voor. In de lage landen is een kwikstand van 40°C nooit eerder behaald, maar daar zou vanmiddag verandering in kunnen komen.

Alles moet meewerken

Willen we de 40 graden halen en daarmee meteen een nieuw aangescherpt record dan moet echt alles meewerken in de atmosfeer. De zuidoostelijke wind en de luchtsoort (warmte) zijn voldoende om het bij optimale instraling op te laten warmen tot 41 graden.

Bewolking die Nederland binnen kan trekken © Sat24

Spelbreker is echter de hogere luchtvochtigheid waar we momenteel mee te maken hebben. Ook trekken flarden sluierbewolking over het land en is de atmosfeer bevuilt met saharastof. Hierdoor kan de zon niet optimaal het aardoppervlak opwarmen.

Het wordt er dus net op of onder met een mogelijk nieuw record. Mocht de 40 graden toch behaalt worden dan is dit er eentje die goed past in het nieuwe klimaat. Uit onderzoek van onder meer het KNMI blijkt dat dergelijke temperaturen in de toekomst steeds vaker voor gaan komen in onze contreien.

Hittegolf

Met de huidige hitte kan het bijna niet anders dan dat het tot een hittegolf komt. In Limburg is daar al sprake van en in de rest van het land gebeurt dat morgen. Daarmee kunnen we in De Bilt de eerste officiële hittegolf van 2019 optekenen.

Verkoeling zoeken in het warmte

Voor een hittegolf dient het op minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer te worden waarvan het op tenminste drie dagen 30 graden wordt.

Geef een reactie