‘Recordhitte: 40 graden’

Komende dagen verlopen volop tropisch met zeer uitzonderlijke temperaturen. Zowel woensdag als donderdag kan de 40 graden aangetikt worden. Ter vergelijking; het absolute warmterecord staat tot nog toe op 38.6°C.

Dat het zo warm wordt heeft alles te maken met een zuidelijke stroming die inmiddels op gang is gekomen. Deze is ontstaan tussen een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en hoge druk boven de Alpen.

Nieuw record

Het oude record staat al een tijdje op naam van Warnsveld. Met een maximumtemperatuur van 38.6 graden werd op 23 augustus 1944 een record gevestigd welke niet meer zo makkelijk te verslaan was.

Afgelopen jaren werd er al gespeeld met het record, maar door binnentrekkende bewolking of een opstekende zeewind lukte dit uiteindelijk net niet.

Deze keer lijkt bewolking geen schijn van kans te maken en kan een zeewind kortweg niet ontstaan door de luchtdrukverdeling. De wind boven land is sterk genoeg om een opstekende zeewind niet verder dan de duinen te laten komen.

Hoe warm wordt het precies?

Het is lastig in te schatten hoe warm het precies wordt. De temperaturen waar de weermodellen mee komen zijn nog niet eerder berekend voor Nederland en tevens nooit behaalt.

Toch sluit ik een lokale veertiger niet uit en daarmee wordt het stokoude record uit ’44 ruim verslagen.

Maxima landinwaarts tot 40 graden

Vanwege de te verwachte hitte heeft het KNMI met uitzondering van de Wadden code oranje afgegeven. Daarnaast is het nationaal hitteplan van kracht.

Hittegolf

De hitte-uitbraak levert naast een mogelijk nieuw record ook een langdurige hittegolf op. Mogelijk dat het in het weekend met maxima rond 26 graden tijdelijk minder warm is waarbij enkele onweersbuien overtrekken.

Voor een hittegolf dient het op minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer te worden waarvan het op tenminste drie dagen 30 graden wordt.

Geef een reactie