Vleugje lente

Februari mag dan wel een echte wintermaand zijn, de natuur trekt zich daar niks van aan. Een hogedrukgebied boven Spanje komt komende dagen met zijn kern boven centraal Europa te liggen waardoor het weerbeeld in een groot deel van Europa stabiel wordt.

De narcissen zullen deze week massaal tot bloei komen. Foto: Stephan van Loon

De zon lijkt vanaf donderdag tot tenminste het weekend uitbundig te schijnen. Daarnaast is van wind vrijwel geen sprake en lopen de maxima op tot een graad of 12. Op een beschutte plek waar de zon schijnt voelt het dan al snel als een voorjaarsachtige 17 graden aan!

Tot het zover is hebben we eerst nog met een overwegend grijs weerbeeld te maken waarbij vandaag af en toe een spat regen valt. De wind is nog merkbaar aanwezig en met een graad of 8 voelt het nog vrij kil aan.

Warmer, maar ook vorst

Het mag overdag door de vele zon dan warmer worden, maar nu de nachten helder gaan verlopen kan het ook extra afkoelen. Onder een heldere hemel straalt de aarde haar warmte maximaal uit, iets dat met een gesloten wolkendek nagenoeg niet kan.

Overdag warmer, maar tijdens de nacht op uitgebreide schaal vorst. Foto: Pexels

De straling wordt door de bewolking weerkaatst, het fungeert eigenlijk als een soort deksel op een pan waar de warmte minder snel uit kan ontsnappen.

Overdag vindt met de vele zonneschijn maximale instraling plaats waardoor de temperatuur flink kan oplopen. Boven zandgrond zal dit sneller gaan dan boven veen- en kleigrond.

Het warmst lijkt het dan ook in het zuidoosten en op de Veluwe te gaan worden. Maxima tot 15 graden zijn daar goed haalbaar. In de rest van het land wordt het een graad of 12 en pal aan zee hooguit 10 graden.

Vorig jaar bittere kou

De maand februari is grillig van karakter met het ene jaar volop winter en het andere jaar voorjaarsachtige trekjes. Vorig jaar beleefde Nederland bijvoorbeeld een ijskoude periode tegen het einde van de maand.

IJssculpturen aan de oevers van het IJmeer. Foto: Stephan van Loon

Nachten achtereen kwam het tot strenge vorst en met een stevige oostenwind ontstonden ijzige oevers langs de randen van grote waterpartijen. De kans op dergelijk winterweer is erg klein, maar niets valt uit te sluiten voor de langere termijn.

Geef een reactie