Nazomer voorbij

Nederland heeft lang van zomers najaarsweer kunnen genieten, maar aan al het mooie komt een eind. Inmiddels is het al beduidend frisser dan voorgaande dagen en die afkoeling krijgt de komende tijd een vervolg. Aan de droogte lijkt echter nog altijd geen einde te komen.

Volop herfst in de bossen van Lage Vuursche ©Stephan van Loon

De nazomer van 2018 liet zich niet zomaar opzij zetten om plaats te maken voor de herfst. Op meerdere dagen werden records verbroken en lange tijd was het zonovergoten.

Op 12, 13, 14, 15 en 16 oktober werden temperaturen van 25+ geregistreerd, tevens allemaal dagrecords! Dat het zo laat in oktober nog tot dergelijke maxima komt is vrij zeldzaam, laat staan vijf dagen op rij.

Droogte nog niet ten einde

Oktober verloopt doorgaans herfstachtig met veel wind en van tijd tot tijd regen. Echter hebben de regenmeters afgelopen 17 dagen op de meeste plekken niet meer dan 10 millimeter hemelwater opgevangen. Op de droogste plek werd slechts 1,5 mm afgetapt.

Voor sommige bomen wordt de droogte teveel ©Stephan van Loon

Op sommige plekken zoals op de Veluwe geldt nog altijd een sproeiverbod. Nooit eerder werd zo´n verbod zo lang gehandhaafd.

Omschakeling naar de herfst

Een omschakeling naar serieus herfstweer is nog altijd niet zichtbaar op de weerkaarten, maar aan het fraaie nazomerweer is inmiddels wel een einde gekomen. Een noordelijke stroming voert frissere lucht vanaf zee aan waarin gemakkelijk wolkenvelden meedrijven.

Komende tijd is een herhaling van zetten. Overdag de ontwikkeling van wolkenvelden en temperaturen die geleidelijk naar normale waarden voor de laatste decade van oktober zakken. Het blijft daarbij overwegend droog.

De nachten verlopen veelal helder waarbij mist kan ontstaan. Met minima rond 4 graden worden de nachten ook kouder, maar overigens zijn ook dat normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Op de vraag wanneer de omslag naar serieus herfstweer komt is nog altijd geen zinnig woord te zeggen.

Geef een reactie