Onstuimige avond

Een sterk uitdiepend lagedrukgebied gaat het weerbeeld in Nederland komende 12 uur bepalen. Regen van betekenis en in het westen en noorden zelfs stormkansen. De laatste modelberekeningen van het ECMWF en GFS komen met windstoten tot liefst 120 km/uur op de proppen in de kustgebieden, maar HIRLAM, AROME en ICON komen met beduidend lagere waarden uit de bus.

Foto van fotograaf: Maurice Hamming

Afgelopen dagen toonden de weermodellen al een windrijke donderdag. Een aparte kern van lage druk zou zich in het zuidwesten van Frankrijk afsplitsen en een eigen koers gaan varen. Toen al was duidelijk dat Nederland op de route ligt en zich op kon maken voor een onstuimige donderdag.

De onzekerheid tussen de verschillende modellen was gisteren groot, maar ook vandaag is nog onzeker hoe het laag zich gaat voortbewegen. Een koers over de Noordzee levert aanzienlijk minder wind en regen op dan wanneer het laag over het westen van Nederland trekt.

“Worst case scenario”

In het slechtste geval zet het lagedrukgebied via het westen koers naar het Waddengebied. De wind zal dan fors uithalen met ten zuidwesten van de kern een volle westerstorm en windstoten tot 120 km/uur. Daarbij veel regen met kans op een klap onweer. Plaatselijk komt Harmonie met 60 millimeter.

Koers lagedrukgebied

In deze situatie ontstaat op uitgebreide schaal overlast. De grond is door de recente extreme droogte gortdroog en neemt daardoor vrijwel geen water in zich op. Onder meer grasvelden zullen dan snel onder water komen te staan.

Ook bomen hebben last van de droge grond. Droge aarde krimpt waardoor scheuren ontstaan. Een doorgaans goed gewortelde boom krijgt daardoor minder houvast in de bodem.

Gemiddelde wind volgens HARMONIE en HIRLAM

Daarnaast bevinden de meeste bomen zich nog in de overlevingsfase en kunnen daardoor veel minder hebben. Minder vocht in het hout betekent minder flexibiliteit en het sneller afbreken van takken. Helemaal omdat de bomen nog een vol bladerdek hebben.

Gunstig scenario

Trekt het lagedrukgebied over de Noordzee noordwaarts dan komt Nederland er zonder al te veel kleerscheuren vanaf. De wind trekt dan weliswaar aan, maar meer dan een krachtige tot harde wind (6~7 Bft) komt er niet te staan. Ook de windstoten beperken zich tot maximaal 80 km/uur in de kustgebieden.

Windstoten volgens AROME en ICON

De meeste regen trekt over de Noordzee en Duitsland met boven ons land neerslaghoeveelheden van gemiddeld 10~15 millimeter.

Komt de zomer terug?

Vrijdag en zaterdag zijn nog twee mindere dagen met weinig zon en temperaturen onder het langjarig gemiddelde, maar vanaf zondag lijkt warmere en drogere lucht de weg naar Nederland weer te vinden.

Geef een reactie