Bijzondere meimaand

Het verloop van de huidige meimaand kunnen we gerust als zeldzaam bestempelen. Een reeks zomerse dagen (waarvan zelfs een aantal tropisch) en zwoele nachten maken deze maand uniek.

Zomers beeld in het haventje van Enkhuizen. Foto: Stephan van Loon

Qua cijfers is de maand zelfs nog warmer dan een gemiddelde junimaand. Nu al is het de warmste meimaand ooit gemeten en dan volgen nog enkele zeer warme dagen die het cijfer verder omhoog tillen.

Op de luchtdrukkaarten is al een tijdje een blokkerende situatie zichtbaar waarbij Nederland volop in de warmte zit. Van stabiel zomerweer is zeker geen sprake, doordat boven het warme Europese vasteland telkens kleine lagedrukgebiedjes ontstaan met zware onweersbuien tot gevolg. Ook vandaag staan er weer zware buien op de planning!

De maand lijkt in De Bilt uit te komen op liefst 14 zomerse dagen, iets wat in een oer-Hollandse zomermaand niet eens altijd haalbaar is, laat staan in het voorjaar. Dat geeft toch wel het zeldzame verloop van de huidige maand weer.

Het gemiddelde lijkt uiteindelijk op 16.3 graden uit te komen tegen 13.1 normaal. Het oude record van 15.7 uit 2008 is daarmee ruimschoots overtroffen.

Hitte afgestraft door onweer!?!?

Kleinschalige lagedrukgebiedjes verstoren het zomerse weer en zorgen voor een explosieve atmosfeer. Met het oplopen van de temperatuur ontstaan vanmiddag zeer zware onweersbuien. De hevigste lijken over het zuiden van het land te trekken met meer dan 50 mm regen in een uur tijd, veel ontladingen, kans op hagel en zware windstoten.

Onweersbui boven het IJ in Amsterdam. Foto: Stephan van Loon

Het KNMI heeft voor het midden en zuiden van het land code oranje uitgegeven. Elders geldt code geel, maar kunnen de buien ook hevig uitpakken. De neerslaghoeveelheden zijn wel minder groot.

Zoals vaker luiden de onweersbuien een ander weertype in met koeler weer, maar dat verhaal gaat ditmaal niet op. Morgen is het met 22 tot 28 graden weliswaar iets minder warm, maar donderdag wordt het naar verwachting weer tropisch warm in het binnenland.

Ook op de lange termijn lijkt de zomer nog niet te willen wijken, daarmee zet juni de zomertrend voort.

Geef een reactie