Eerste storm van 2018

Na twee respectievelijk rustige dagen zal het weer woensdag uit een heel ander vaatje tappen. Een actief lagedrukgebied ten zuiden van IJsland trekt geleidelijk richting de Britse Eilanden. Uit dit laag ontstaat een zogenoemde randstoring (nieuwe kern) en diept boven de Noordzee flink uit. In Nederland resulteert dat in de eerste storm van 2018!

stormzee05122015
Een vissersboot trotseert de storm. Foto: Stephan van Loon

Pakken we de verschillende weermodellen erbij dan is een grote eensgezindheid te zien voor wat betreft de storm. Zowel het ECMWF als het GFS, HIRLAM, WRF, ICON en het ARPEGE tonen een uitdiepend laag boven de Noordzee met ten zuiden daarvan een sterk windveld.

Qua timing en positie is er nog wel onzekerheid en vooral HIRLAM wisselt nogal tussen de verschillende modelruns. In de laatste berekening wordt het laag zuidelijker verwacht dan het gros van de weermodellen. ICON verwacht het uitgediepte laag juist flink noordelijker.

weerkaart02012018
Op de weerkaart is de kern duidelijk zichtbaar © Bliksemdetectie

Daarmee zou het windveld op een andere plek komen te liggen waarmee het zwaartepunt van de storm zich verplaatst. Aangezien deze modellen sterk in minderheid zijn wordt dat momenteel niet als reëel ingeschat. De overige modellen tonen allen het zwaartepunt van de storm boven het noordwestelijk kustgebied.

Storm en zeer zware windstoten

In de nacht naar woensdag trekt de wind op nadering van een actief neerslaggebied aan tot windkracht 8 in de kustgebieden met windstoten tussen 100 en 120 kilometer per uur. Landinwaarts pakken de windstoten minder heftig uit met 75 tot 100 km/uur.

windstoten130102012018

In de loop van de ochtend trekt de wind verder aan en komt het aan de westkust tot een heuse westerstorm. In het noordwestelijk kustgebied zou het kortstondig zelfs even tot een zware storm kunnen komen, windkracht 10!

De storm heeft een lange adem en lijkt de gehele dag aan te houden. Bij buien blijven zeer zware windstoten voorkomen met de zwaarste in het noordwesten. Pas in de loop van de avond neemt de wind in kracht af!

Grote neerslaghoeveelheden

Naast de storm brengt het lagedrukgebied ook een flinke hoeveelheid regenwater mee. Op veel plaatsen kan tot 20 millimeter aan neerslag vallen waarbij lokale uitschieters niet uitgesloten zijn. De neerslag die over het land trekt heeft nogal een buiig karakter waardoor de intensiteit van plaats tot plaats sterk kan verschillen.

Geef een reactie