Felle winterse buien

Het is een komen en gaan van winterse buien waarbij het landschap soms even wit kleurt door korrelhagel en (natte) sneeuw. Bij de buien komt regelmatig ook onweer voor en duikt het kwik kortstondig richting het vriespunt.

sneeuw op spoor
Sneeuwbui bij station Brummen. Foto: Marc Kempers

Onder aanvoer van een stevige noordwestelijke stroming wordt koude vochtige lucht vanuit de poolstreek aangevoerd. Boven de relatief warme Noordzee en in een ijzige bovenlucht ontstaan felle winterse buien.

Vanochtend trok al een eerste cluster met buien over het land waarbij het naast regen en korrelhagel ook tot (natte) sneeuw en onweer kwam. Soms is de intensiteit van de neerslag dermate hoog dat het landschap tijdelijk even wit kleurt, zoals vanochtend op verschillende plekken in het land het geval was. Het was soms dan ook even glad op de weg.

De reden dat ook natte sneeuw blijft liggen bij een hoge intensiteit heeft puur te maken met het feit dat met het vallen van de neerslag koude lucht mee omlaag wordt gevoerd. Hoe hoger de intensiteit, des te meer kou richting het aardoppervlak kan komen. Hierdoor wordt het smeltproces tijdelijk een halt toegeroepen en ontstaat een sneeuwdek.

weerkaart08122017
Weerkaart van KNMI

Vanmiddag zien we even een wat rustiger weerbeeld met soms zelfs een glimp van de zon, maar een volgend buiengebied ligt alweer klaar boven de Noordzee. Deze gebieden met duidelijk meer buienactiviteit zien we terug op bovenstaande weerkaart (blauwe lijnen).

Meer sneeuw onderweg!?

Komende nacht daalt het kwik in het binnenland richting het vriespunt en trekken met grote regelmaat buien over het land. Doordat aan de grondde temperatuur een stuk lager ligt dan overdag zullen de buien steeds vaker droge sneeuw opleveren.

Naar verwachting zullen vooral de zuidoostelijke provincies te maken kunnen krijgen met een sneeuwdek van 2 tot 5 cm. In de kustgebieden ligt de temperatuur door een aanlandige wind boven nul en brengen de buien vaker regen, korrelhagel en (natte) sneeuw.

Zaterdag hebben we te maken met hetzelfde onstabiele weerbeeld met van tijd tot tijd winterse buien en de bijbehorende gladheid. De maxima komen uit rond ene graad of 4.

Interessanter wordt de zondag wanneer een lagedrukgebied met daarbij een actieve storing vanuit het westen over ons land trekt. Afhankelijk van de koers van het lagedrukgebied zal er sneeuw of regen vallen.

Op dit moment is het meest waarschijnlijke scenario dat bij het binnentrekken van de neerslag overal droge sneeuw valt en zich een sneeuwdek vormt van enkele centimeters daarbij staat een aflandige wind. In de loop van de dag draait de wind door het passeren van het lagedrukgebied naar het westen en wordt zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor zal de neerslag op steeds meer plekken overgaan in regen en smelt het aanwezige sneeuwdek.

Geef een reactie