Eind volgende week winter

Langzaam vindt er een verandering op de weerkaarten plaats en lijken de druksystemen zich later volgende week in een blokkerende positie te gaan nestelen. Hogedrukgebieden ten westen en noorden en tegelijkertijd lage druk boven de Alpen. In de lage landen draait de stroming in dat geval naar het noorden en wordt koude winterlucht aangevoerd.

Toch is er ook een scenario dat lagedrukgebieden zich vanaf de Oceaan naar het westen van Europa blijven verplaatsten waarmee de wind zich in de zuid- zuidwesthoek weet te handhaven. In dat geval zal winterweer nog ver te zoeken zijn.

Een blik op de verschillende weermodellen leert ons, zoals hierboven omschreven, dat voorzichtigheid geboden moet blijven, al is de kans op een kouder weertype aanzienlijk groter dan een zachter weertype.

Bron: Noodweercentrale.nl

Het Europese weermodel (ECMWF) laat die reële kans mooi zien in de pluimverwachting. Het Amerikaanse weermodel (GFS) is minder overtuigend als het gaat om naderend winterweer.

Storingen weten ons land makkelijk te vinden waardoor met regelmaat neerslag valt. Dit zal met het binnentrekken van de koude lucht steeds vaker sneeuw of ijzel zijn.

WINTER IN EUROPA

In het hoge noorden van Europa heeft de winter zich standvastig genesteld en worden de laatste tijd zeer lage temperaturen gemeten tot lokaal liefst 40 graden onder nul!

In het Zweedse plaatsje Naimakka werd op de ochtend van 7 januari een temperatuur van -42,9 graden Celsius gemeten. Geen absoluut kouderecord, dat staat op 2 februari 1966. Toen werd in Vuoggatjålme -52,6ºC gemeten.

abtenau 2016 01 03
Webcambeeld uit Abtenau (Dachstein-West, Oostenrijk)

Ook in de Alpenlanden vroor het de afgelopen week vaak matig tot streng en viel vooral in de westelijke Alpen een dik pak sneeuw. Zondag liggen de temperaturen tijdelijk wat hoger en komt het met name in het dal tot een paar graden dooi. Koude lucht zal daar echter snel weer zijn intrede doen en in de loop van volgende week zal het op veel plaatsen 10 tot 15 graden onder nul zijn.

EERST NOG VRIJ ZACHT IN NEDERLAND

Tot het winterweer zich aandient blijft het tot tenminste woensdag vrij zacht en wisselvallig. Van tijd tot tijd haalt de wind stevig uit en trekken gebieden met regen over Nederland.

Geef een reactie