Record na record

Dat het Nederlandse klimaat steeds verder opwarmt zal niemand zijn ontgaan, maar het tempo waarin dit gebeurt is verontrustend snel. De afgelopen jaren worden elke zomer weer nieuwe records verbroken.

Koelere lucht heeft Nederland sinds vandaag bereikt en daarmee komt op steeds meer plekken een einde aan een bijzondere hittegolf. Ook al was deze in het westen en noorden al sinds afgelopen donderdag ten einde door een tijdelijk iets minder warme zomerdag. In het zuidoosten duurt de hittegolf nog altijd voort, maar daar komt morgen een einde aan. Een goed moment om even terug te blikken.

Na een zonnig, droog en vrij warm voorjaar begon de zomer voor vakantiegangers in eigen land niet goed. Wisselvallig en koel weer zorgde er zelfs voor dat de maand juli als te koud de boeken in ging. Iets dat in het huidige klimaat steeds uitzonderlijker lijkt te worden.

Verandering op de weerkaarten

Tegen het einde van de julimaand kwam er op de weerkaarten voorzichtig een zomers scenario tevoorschijn. Een stabiele week met zomerweer en lokaal zelfs tropische warmte leken in handbereik te zijn.

Mede vanwege de te verwachtte hitte besloot het KNMI code oranje uit te geven voor Zeeland, Brabant, Gelderland en Limburg. Voor de overige provincies gold code geel.

Naarmate de dagen verstreken en de zomerse warmte dichterbij kwam werden de weermodellen het er steeds meer over eens. Nederland zou aan de vooravond van een hittegolf staan met veelvuldig tropische temperaturen.

Langste reeks tropische dagen ooit

Uiteindelijk is op het moment van schrijven op de meeste plekken de hittegolf zoals gezegd al ten einde. De hittegolf heeft in De Bilt 13 dagen aangehouden, maar in de zuidoostelijke regio zijn ze vandaag al dag 18 in gegaan. Morgen bereikt de koelere lucht ook die contreien.

Het meest opvallende deze periode was de intens tropische hitte. Nog nooit eerder is zo’n lange reeks tropische temperaturen op rij geregistreerd in De Bilt. Liefst acht dagen op rij wist de thermometer de 30 graden grens te passeren.

Klik op de afbeelding voor vergroting

Daarmee verdient 2020 een plekje in bovenstaande tijdlijn met extremen gedurende de zomers sinds 1901 in De Bilt. Daarbij valt meteen op dat vooral de laatste jaren tal van zomerse records verbroken zijn.

Opvallend is dat de records die in 2018, 2019 en 2020 gevestigd werden allemaal van na 2000 waren. In de 20e eeuw lagen er veel grotere afstanden tussen de data waarop een nieuw record gevestigd werd. Daarmee lijkt het tempo waarin records verbroken worden zich verontrustend te versnellen in het afgelopen decennium.

Geef een reactie