Tropische werkweek

Enkele dagen geleden begonnen de weerkaarten een steeds stabieler zomers weerbeeld voor te schotelen voor met name volgende week. Inmiddels zijn de weerkaarten opnieuw geschud en komen alle modellen eensgezind met zeer hete lucht op de proppen.

Warmte tijdens de zonsopkomst. Foto: Ab Donker

De maand juni liet zich van zijn extreme kant zien. Regelmatig kwam het op verschillende plekken tot noodweer. Ondergelopen straten door overvloedige regenval, blikseminslag, valwinden en zelfs tornado’s waren meer regel dan uitzondering deze maand.

Astronomische zomer start warm

Toch lijkt de laatste decade van juni uit een heel ander vaatje te gaan tappen. Een bel zeer hete lucht uit het zuiden van Europa trekt richting het noordwesten van Europa.

In Nederland merken we vandaag en morgen nog weinig van deze weeromslag. Wolkenvelden worden afgewisseld door wat zon en zo nu en dan trekt er een buitje over. Van zomerse warmte is al helemaal geen sprake met maxima tussen 18 en 21 graden.

Vanaf zaterdag stijgt de luchtdruk in onze regio en stabiliseert het weerbeeld snel. De zon schijnt uitbundig en met maxima op zondag rond 26 graden is het al volop zomerweer.

Extreme hitte

De nieuwe werkweek lijkt in het teken te staan van extreem hoge temperaturen. Maandag al wordt het met 30 graden tropisch warm; op dinsdag en woensdag stijgt het kwik zelfs tot 35 graden landinwaarts.

Mogelijk dat in het zuidoosten de thermometers op het heetste moment van de dag liefst 37 graden aanwijzen.

Water om te koelen zal hard nodig zijn komende week. Foto: Wesley Bos

Aan zee wordt het wat minder extreem qua hitte. Kwikstanden tot een graad of 30 zijn haalbaar, maar mogelijk dat in de middag een verkoelend zeewindje opsteekt. De temperatuur zakt dan terug naar waarden tussen 22 en 25 graden, ideaal voor mensen die de hitte in het binnenland willen ontvluchten.

De temperatuur zakt dan terug naar waarden tussen 22 en 25 graden, ideaal voor mensen die de ergste hitte in het binnenland willen ontvluchten.

Hittegolf?

Met de prognoses voor volgende week doet de zomer een serieuze poging om een hittegolf tot stand te laten komen. De kans is zeker aanwezig en lokaal lijkt dit ook te lukken, maar of het tot een officiële landelijke hittegolf (De Bilt) komt is nog onzeker.

Voor een hittegolf dient het op minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer te worden waarvan het op tenminste drie dagen 30 graden wordt.

Geef een reactie