Opnieuw zware buien

Het is deze dagen op meteorologisch vlak zeer interessant weer. Hevige onweersbuien trokken over het land en zorgde lokaal voor veel overlast en schade, mede door windhozen. Ook later vandaag lijken dergelijke buien over het land te trekken!

Op veel plaatsen schijnt de zon nog uitbundig en daar waar nu nog wolkenvelden overtrekken zal de zon later vanmiddag ook tevoorschijn komen. Het wordt landinwaarts zomers warm; aan de kust wat koeler door invloed van het relatief koude zeewater.

Actieve depressie

Boven de Golf van Biskaje heeft zich een zeer actief lagedrukgebied gevormd waar vooruit warme en onstabiele lucht onze kant wordt opgeblazen.

Het lagedrukgebied is gevuld met koude lucht en trekt gestaag richting onze contreien. In de loop van de middag zullen op de grens tussen de warme en koude lucht boven het noorden van Frankrijk en België de eerste actieve buien gaan ontstaan.

Satellietbeeld van 09:00 uur vanochtend. De stormdepressie is al goed zichtbaar!

Deze buien zullen steeds meer gaan clusteren en lijken uiteindelijk een felle buienlijn te vormen en tegen het einde van de middag van het zuiden uit over Nederland te trekken. Dit beeld zagen we eerder deze week ook al.

Toch lijkt het ditmaal een relatief smalle buienlijn te worden waardoor het slechte weer op de meeste plaatsen hooguit een uurtje zal aanhouden. Wel moet rekening gehouden worden met veel regen in korte tijd, fiks onweer en mogelijk hagel en zware windstoten!

Voor de derde maal code oranje

Rond het middaguur heeft het KNMI opnieuw voor een groot deel van Nederland code oranje afgegeven in verband met de te verwachten zware buien en de bijbehorende gevaren en overlast later vandaag.

Alleen voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant geldt deze code niet en is code geel van kracht. Daarmee zijn de gevaren overigens niet minder groot.


Eerder deze week zwaar onweer

Het zal niemand zijn ontgaan afgelopen dagen, de zware buien die uren achtereen aanhielden en voor behoorlijk wat overlast hebben gezorgd. Het kwam daarbij tot extreem veel ontladingen, veel regen en lokaal hagel en zeer zware windstoten.

Onweer bij Oudekerk aan de Amstel woensdagavond
Fikse onweersklappen

In de media verschenen meerdere berichten over mogelijke tornado’s (windhozen) her en der in het land. Gezien de omvang en het patroon van de schade is dat zeker niet ondenkbaar.

Onder het noodweer zijn de afgelopen dagen veel bomen bezweken. Mede vanwege het volle bladerdek vangen de bomen vergeleken met de winterperiode tot driemaal meer wind.

Meerdere bomen op de weg bij Oudekerk

Nog geen zicht op stabiel zomerweer

De eerder genoemde depressie zal naast de buien van vandaag ook veel wind met zich meebrengen. Komende nacht en morgenochtend kan het in de kustgebieden tot een stormachtige wind komen. De meest recente modelberekeningen laten het zelfs even tot stormkacht komen pal aan zee.

Ook na morgen is er voorlopig nog geen zicht op een periode met stabiel zomerweer. Vrijwel dagelijks trekken gebieden met regen of buien over het land en liggen de temperaturen rond normaal voor de tijd van het jaar. Een graad of 19 à 20.

Geef een reactie