Sprankje hoop

Wanneer we een blik op de weerkaarten voor de lange termijn werpen gloort er een sprankje hoop aan de horizon. Warme lucht uit het noorden van Afrika wordt op transport gezet richting het zuiden en midden van Europa. Nederland lijkt dan eindelijk met zomers weer te maken te krijgen.

Foto uit eigen archief

Tot de weersverandering zich voltrekt is het nu nog kommer en kwel. Depressies vanaf de Atlantische Oceaan koersen richting Europa en brengen naast regen en wind ook gematigde temperaturen met zich mee.

Momenteel is ten westen van Ierland een schitterend gevormde depressie zichtbaar op de satellietbeelden. Deze brengt morgen regen naar Nederland, waarbij de neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tot 10 millimeter.

Een schitterend gevormde depressie, satellietbeeld van NASA

De natuur kan deze regen overigens goed gebruiken, het grote neerslagtekort van vorig jaar is nog altijd niet ingelopen!

Overgang naar stabieler weer

Richting het weekend nemen de neerslagkansen af en krijgt de zon langzaam meer ruimte om zich te laten zien. Ook de temperatuur zal langzaam wat omhoog kruipen, maar de echte overgang lijkt zich in de nieuwe werkweek te voltrekken.

De wind zoekt de oosthoek op en daarmee wordt droge continentale lucht aangevoerd. Wolken maken plaats voor zon en de aangevoerde lucht uit het Middellandse Zeegebied is aanzienlijk warmer.

Lange termijn weersverwachting voor Midden Nederland van WetterOnline

De combinatie van zon, droge lucht en weinig wind maken dat het kwik op de lange termijn in het binnenland de 25 graden zou kunnen aantikken.

Uiteraard is is dit nog ver weg en kan er voor die tijd nog veel veranderen wat op lange termijn grote gevolgen voor bovenstaande verwachting kan hebben.

Deze ontwikkelingen op de weerkaarten hebben zich al een tijdje niet meer voorgedaan waardoor er eindelijk licht aan het einde van de tunnel te zien is.

Geef een reactie