Winterse dagen

We kunnen ons opmaken voor enkele winterse dagen waarbij vooral de woensdag en de vrijdag interessant worden. Sinds afgelopen weekend laten de weermodellen een eensgezind beeld zien en komen allen met sneeuw op de proppen.

Volop winter in Sprundel (west Brabant). Foto uit archief, ©Erik

Vorige week kleurde Nederland op grote schaal wit, maar al snel kwam zowel overdag als tijdens de nacht de temperatuur boven het vriespunt te liggen. Daardoor was het sneeuwdek na een dag alweer verdwenen.

Wat volgde was een zacht weekend waarbij de winter even op een zijspoor werd gezet en de regie in handen kwam van een sterk lagedrukgebied. Regen en wind bepaalden toen het weerbeeld.

Winter keert terug

Met de start van de nieuwe werkweek is het weerbeeld ook wat veranderd. De lucht op enige hoogte bevat van origine polaire lucht waarin zich enkele winterse buien bevinden. Voor de serieuzere sneeuw moeten we naar het zuiden kijken.

Komende nacht en morgen overdag koerst een lagedrukgebied vanuit Frankrijk pal over Nederland met daaromheen een omvangrijk neerslaggebied.

Het totale sneeuwdek woensdag tegen middernacht ©WXCHARTS

De neerslagintensiteit lijkt mee te vallen, maar vanwege de trage trekrichting kan het sneeuwdek accumuleren tot een hoogte van 4 tot 6 centimeter in de zuidoostelijke helft van het land.

In de rest van het land ontstaat een sneeuwdek van 2 tot 4 centimeter, waarbij in het noordwesten en vlak langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust hooguit 1 á 2 centimeter sneeuw te verwachten is. In het zuidwesten zou de neerslag in de loop van de dag zelfs over kunnen gaan in regen.

NS past dienstregeling aan

NS heeft in de loop van dinsdag aangekondigd morgen een aangepaste dienstregeling te rijden. Door de dienstregeling uit te dunnen is er een groter vangnet om storingen op te vangen.

©Nederlandse Spoorwegen

Of het op de wegen weer net zo’n filedrama als vorige week wordt is nu nog lastig in te schatten. Tijdens de ochtendspits beperkt de sneeuw zich nog tot het zuidwesten van het land. De avondspits valt in het midden en noorden wel samen met de sneeuw.

Meer sneeuw

Of de sneeuw langer dan vorige week blijft liggen valt te betwisten, maar een verschil met toen is dat het nu regelmatig tot sneeuw kan komen. In de nacht naar vrijdag lijkt alweer een nieuw sneeuwgebied over Nederland te trekken waarbij een verse laag sneeuw van 5 tot 8 centimeter niet ondenkbaar is.


Geef een reactie