Sneeuwrijke dagen

Dat het deze zondag wel eens tot serieuze sneeuwval zou kunnen komen stond al een aantal dagen op de planning, maar het krijgt er steeds meer schijn van dat ook maandag een onvervalste winterdag gaat worden.

sneeuwfoto10122017
In Sprundel (west Brabant) is het inmiddels volop winter. Foto: Erik

Een actief lagedrukgebied trekt vandaag vanaf het zuiden van Engeland richting Nederland met een groot neerslaggebied daar omheen gekruld. De koers is van groot belang voor de neerslagvorm; ten zuiden van dit laag zachte lucht en regen, maar ten noorden kou en sneeuw.

De verwachting waar de grens met regen en sneeuw zou komen was lange tijd onzeker, maar inmiddels kan met zekerheid gezegd worden dat het in het noorden tot laat in de avond blijft sneeuwen.

Vanuit het zuiden trekt een groot neerslaggebied ons land binnen met in eerste instantie regen/natte sneeuw, maar al vrij snel overgaand in sneeuw. Uiteindelijk vormt zich een sneeuwdek van 5 cm in het zuiden, 10 in het midden en zelfs 15 in het noordoosten.

sneeuw perron trein
Sneeuw op de perrons van Arnhem gistermiddag. Foto: Thomas Bloemink

In het zuiden gaat de sneeuw vanmiddag over in regen en met het oplopen van de temperatuur zal veel van de gevallen sneeuw alweer verdwijnen. Daarnaast gaat de wind een belangrijke rol spelen met mogelijk stormkracht aan zee. In de zuidelijke provincies komen daarnaast zware windstoten voor.

Voor het midden van het land wordt het een grensgevalletje, maar de grens met dooi en regen lijkt te gaan stagneren op de lijn Amsterdam – Apeldoorn.

Meer sneeuw in aantocht…

Na een overwegend droge nacht is het morgen de buurt aan een nieuw lagedrukgebied om winterweer te brengen. De koers is een stuk zuidelijker waardoor een groot deel van Nederland zich in de koude lucht bevindt.

Vanuit het zuiden trekt een grootschalig neerslaggebied ons land binnen met in eerste instantie regen, maar naarmate de neerslag verder noordwaarts trekt en boven een kouder aardoppervlak komt zal deze steeds vaker in de vorm van sneeuw vallen.

Vooral ten noorden van de grote rivieren (het midden, oosten en noorden) kunnen grote sneeuwhoeveelheden vallen. Hoeveelheden van 10 tot 15 centimeter zijn goed mogelijk en daarmee zou het totale sneeuwdek in 48 uur tijd uit kunnen groeien naar 20 tot 30 centimeter!

Let wel, de uiteindelijke koers van het lagedrukgebied is allesbepalend. Trekt deze wat noordelijker dan krijgen meer regio’s met regen te maken, maar trekt deze wat zuidelijker dan kan het tot in het zuiden gaan sneeuwen.

Strenge vorst!?!?

Bij sneeuw denk je al snel aan lage temperaturen en dan vooral in de nacht. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het komende nachten tijdens opklaringen boven een dikke laag sneeuw matig en mogelijk zelfs streng gaat vriezen!

Overlast op de weg, in de lucht en op het spoor

De Nederlandse Spoorwegen en Schiphol kondigden gisteren al maatregelen aan in verband met de te verwachten sneeuw; minder treinen en minder vluchten.

sneeuw ns dienstregeling
Sneeuwschuiven op het perron. Foto: Prorail

De wegen zullen door Rijkswaterstaat zoveel mogelijk sneeuwvrij gehouden worden, maar bij langdurige sneeuwval kunnen de rijstroken toch wit worden en gladheid ontstaan.

Geef een reactie